Mój sposób na soczyste piersi z kaczki

pk3
Witajcie!
Dziś krótki, przepisowy post na pyszne, soczyste piersi z kaczki.
Jeszcze do niedawna nie byłam ogromną fanką kaczki, ale z racji faktu, że staram odżywiać się zdrowo i jak najmniej tłusto i kurczak i indyk już został przeze mnie „przetrenowany” na maxa, to kaczka została przeze mnie zauważona 🙂
Mięso z kaczki nie jest może tak chude jak te z indyka, ale należy do jednych z chudszych mięs i przez to jest mięsem trochę suchym. Co w takim razie zrobić, aby było bardziej soczyste?
Pierwszym krokiem jest marynowanie: ja marynuję pierś dzień wcześniej w przyprawach: sól, pieprz, zioła wg uznania, ja wykorzystuję bazylię, tymianek i dodatkowo czosnek. Piersi nasmarowane taką mieszanką zostawiam na całą noc w lodówce. Dobrze jest przed marynowaniem naciąć mięso od strony skóry, aby przyprawy łatwiej miały dostać się do środka piersi.
Następnego dnia rozgrzewam patelnię i smażę piersi od strony skórki. Nie trzeba patelni rozgrzewać z dodatkiem żadnego tłuszczu, gdyż skórka zaczyna się topić i inny tłuszcz jest tutaj całkowicie zbędny. Smażę piersi z każdej strony, około 5 minut na stronę.
Przekładam mięso do naczynia żaroodpornego i pozwalam mu trochę „odpocząć” – około 15 minut. Następnym krokiem już jest tylko upieczenie piersi w piekarniku w temperaturze 160C około 45 minut. Nie za wysoka temperatura i zamknięte naczynie sprawia, ze mięso jest soczyste, rozpływające się w ustach.
Zachęcam do wypróbowania 🙂
Hello!
Today, a short, prescribed post on delicious, juicy breast of duck.
Until recently, I was not a huge fan of duck, but due to the fact that I try to eat healthy and the least greasy and chicken and turkey has already been through me, „overtrained” to the max, this duck has been noticed by me 🙂
Duck meat is not as thin as those of the turkey, but is one of thin meats and wired meat is a little dry. So what to do to make it juicier?
The first step is marinating: I marinated the day before breast in spices: salt, pepper, herbs discretion, me I use basil, thyme and extra garlic. Breast greased leave such a mixture overnight in the refrigerator. It is good before marination cut the meat from the skin to spices were easier to get inside his chest.
The next day, I warm up a frying pan and fry the breast from the skin. No need to heat up a frying pan containing no fat, because the crust begins to melt and other fat is here totally unnecessary. Breast fry on each side, about 5 minutes per side.
I put the meat into a casserole dish and allow him some „rest” – about 15 minutes. The next step now is only the breast bake in the oven at 160C for about 45 minutes. Not a high temperature and closed vessel makes the meat is juicy, melt in your mouth.
I encourage you to try 🙂

pk2
W.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *