Przepis na drożdżówki z makiem

Witaj,

Ostatnio zrobiłam pierwszy raz drożdżówki sama własnoręcznie, a uwierz mi, że to dla mnie wyczyn 🙂 Dostałam zapytania co do przepisu, więc wrzucam go dla Ciebie wraz z kilkoma zdjęciami. Nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć i większej ilości drożdżówek, bo znikały szybko 🙂

Składniki na drożdżówki:

  • 250 g mleka,
  • 150 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych,
  • 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa niewielka ilość do opruszenia blatu (stolnicy),
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli,
  • olej,
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych,
  • 40 g rodzynek,
  • 250 g maku (najepiej już zmielonego),
  • 30 g miodu,
  • 100 g gorącej wody,
  • 1 białko,
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy,
  • 1 zółtko do posmarowania drożdżówek,

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • 30 g wody, gorącej,

Przydadzą się:

  • stolnica bądź duża deska do krojenia lub po prostu blat,
  • wałek do ciasta,
  • miska,
  • pędzelek do ciasta.

Do rondelka wlej mleko, dodaj 20 g cukru, masło, drożdże, podgrzewaj do rozpuszczenia się masła. Odstaw na kilka minut. Następnie przelej do miski i dodaj 50 g cukru, mąkę, jajko i sól i wyrób ciasto na jednolitą masę. Do natłuszczonej olejem miski przełóż gotowe ciasto, przykryj ściereczką kuchenną, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Orzechy i rodzynki rozdrobnij za pomocą blendera lub innego tego typu narzędzia. Dodaj do nich mak, 80 g cukru, miód, gorącą wodę, białko i skórkę z pomarańczy, wymieszaj i odstaw.

2 blachy do pieczenia wyłóż papierem i narazie odstaw.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat (stolnicę), rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 55x35cm, grubość 8-10 cm. Następnie na całej powierzchni ciasta rozsmaruj masę makową. Zwiń roladę zaczynając od jednego z dłuższych boków. Roladę pokrój na mniej więcej 16 części i wzdłuż każdej drożdżówki drewnianą łopatką zrób wgłębienie tak żeby boki ukrojonych kawałków się trochę podniosły. 

Drożdżówki ułóż na przygotowanych wcześniej blachach, zachowaj między nimi min 5 cm odstępy. Zostaw drożdżówki jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Po upłynięciu czasu piecz 12-15 minut w temperaturze 190C.

Gotowe drożdżówki możesz posmarować lukrem (połączenie cukru pudru wraz z gorącą wodą) za pomocą pędzelka.

Smacznego, czekam na Twoje zdjęcia z drożdżówkami!

Weronika

You may also like

4 komentarze

    1. Dziękuję, ten przepis jest naprawdę świetny.
      Podziel się efektami 🙂

      Miłego wieczoru!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *